Less Mess By MASS Events update

Hardcups in ontwikkeling voor Gouda750

Less Mess By MASS Events update

Hardcups in ontwikkeling voor Gouda750

Geschreven door op 28-12-2021

MASS Events ontwikkelt, samen met Rabobank Hollandse IJssel, Gemeente Gouda & Jongeneel verpakkingen, speciaal voor de Goudse evenementenindustrie één Goudse Hardcup. Oorspronkelijk was er een pilot gepland voor het evenementenseizoen in 2020, maar deze pilot is vanwege Covid-19 verplaatst naar 2022. In 2022 vieren we door de hele stad 750 jaar stadsrechten van Gouda én daar hoort een passende hardcup bij. Wij zijn druk bezig met de ontwikkeling en komen volgende week met meer nieuws over onze hardplastic bekers. Lees hieronder alvast alles over onze ideeën voor 2022!

De Stadsbrede hardcup is onderdeel van Less Mess by MASS Events; Less Plastic, Less Waste & Less Co2!

Less Plastic

Met Less Plastic richten wij ons op ‘t plastic dat wij, als festival en organisatie, aan de bezoeker geven. Ons doel: De bezoeker komt met zo min mogelijk wegwerpplastic in contact. In plaats daarvan schenken we alles over in hard plastic herbruikbare drankbekers. De bekers worden ingeleverd bij de bar om gespoeld te worden. Hierdoor hebben we geen wegwerp bekers, geen flesjes, geen glas en geen blik op het terrein.

De Stadsbrede Hardcup Vanuit MASS Events werken wij al jaren met Hardcups. Deze manier van werken is vele malen duurzamer dan het werken met wegwerp bekers. Om het werken met Hardcups nog duurzamer te maken in Gouda willen wij in 2022 de Stadsbrede Hardcup introduceren. Om één hardcup voor de hele stad te maken, moet de cup zowel attractief zijn als Gouda vertegenwoordigen. Het idee voor de toekomst is om alle festivals en evenementen die Gouda huisvest terug te laten komen op de hardcup als icoon. Voor 2022 zullen wij trachten om een Gouda750 hardcup te bewerkstelligen. Zo is de hardcup overal te gebruiken, is het een soort puzzel voor de bezoeker en wordt elk evenement vertegenwoordigt. Het liefste worden er elk jaar of elke drie jaar nieuwe bekers bijgemaakt, zodat de beker een echte gimmick wordt voor de Gouwenaar en de bezoeker aan de Goudse festivals. Naast het gebruik van de bekers op de festivals kunnen ze eventueel in winkels verkocht worden als stadsbeker.

Op de festivals betaalt de bezoeker statiegeld voor de hardcup zodat de bezoeker de hardcup niet op de grond gooit, waardoor ze langer mee gaan. Natuurlijk gaan er altijd bekers kapot of ze gaan te lang mee. Deze bekers brengen wij in samenwerking met de TechnoHub naar MBO Rijland en Yuverta Gouda, waar ze door middel van het Precious Plastics project vermalen en omgesmolten worden. Na dit traject worden er nieuwe producten gemaakt welke wij het jaar erna weer op de festivals kunnen gebruiken. Denk hierbij aan draagtrays of kratten waar we de hardcups in bewaren. Welk product dit precies wordt, weten wij nog niet. Een studentengroep van het Eurocollege is hiervoor diverse cases aan het uitwerken.

De Waterbar Naast het uitbannen van plastic bekers is doel nummer twee het uitbannen van plastic flesjes. 1 op de 2 bezoekers koopt tijdens een warm evenement een flesje water. Al deze flesjes komen alsnog op de grond of tussen het overige afval terecht. Om deze plastic berg tegen te gaan, willen wij vanaf 2022 gaan werken met een waterbar. Bij deze waterbar kunnen bezoekers hun hardcup vullen met drinkwater, waardoor we geen flesjes meer nodig hebben. Natuurlijk blijven wij ook bij de bar gekoeld bruisend en plat water verkopen voor de liefhebber, maar dit zal net zoals de andere dranken overgeschonken worden in de Hardcup.

Statiegeldverpakkingen Ook achter de schermen willen we geen wegwerpplastic, Om deze reden werken wij vanuit de barren alleen met PET flessen met statiegeld zodat deze flessen weer retour kunnen naar de drankenhandel. In de artiestenruimte en de ruimte voor onze vrijwilligers werken we ook met deze flessen of met blik. Blik is namelijk ook makkelijk te recyclen. Om ook achter de schermen de flesjes en blikken te verminderen, krijgt elke medewerker en artiest van ons een herbruikbare waterfles. Deze leveren ze na de show of het festival weer in zodat we ze vaker kunnen blijven gebruiken.

Bewustwording Per evenement gaan wij achteraf (en misschien juist wel tijdens het evenement) inzichtelijk maken hoeveel wegwerpbekers en waterflesjes we besparen. Deze informatie gebruiken we om een terugkoppeling te maken naar onze partners, maar ook richting onze bezoekers om ze bewust te maken hoeveel plastic er normaal gesproken gemoeid was bij een festival.

Laatst gewijzigd op 28-12-2021